Bæredygtighed

Bæredygtighed

 

Bæredygtighed

Når vi tænker på bæredygtighed, tænker vi ofte på det som et bredt holistisk begreb, der både inddrager miljø, relationer og økonomi.

 

Det kan være svært at omlægge en hverdag til en mere bæredygtig livsstil, både fordi begrebet ikke er specielt specifikt, men også fordi vi lever i et samfund, hvor vi er vant til at forbruge og derefter at anskaffe os noget nyt.

Ifølge FN er definitionen på bæredygtighed ”… en udvikling, hvor opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov”. Det betyder, at vi som befolkning skal passe på jorden og ikke efterlade den i en dårligere version, til vores børn. Det er en bred definition, der ikke giver specifikke værktøjer eller retningslinjer for, hvordan vi skal leve livet hver især. Derfor kan det også være svært at vide, hvor man lige skal starte.

 

Vi deler bæredygtig livsstil op i 3 kategorier; miljø, relationer og økonomi. Vi vil inspirere til nye grønne miljøvenlige vaner, trygge relationer og bevidste økonomiske strategier.

 

 

Miljøbevidste valg kræver, at vi begynder at genbruge og reparere, de ting vi allerede har.

Det kan være svært at omlægge sin hverdag fra den ene dag til den anden, men vi tror, at hvis vi alle tager små skridt mod en mere bæredygtig livsstil, inspirer vi vores børn til at gøre det samme. I vores forsøg på at leve mere bæredygtig, har det været vigtigt at gøre små ting for at passe på miljøet. Vi har blandt andet udfaset brugen af sølvpapir, og når vi om lidt går ind i december, får vores børn kalendergaver, der består af små hyggelige juleopgaver frem for indkøbte gaver. Vi er langt fra perfekte, men vi kan alle sammen forsøge at gøre små ting for at passe på miljøet og sikre de næste mange generationer.

Vi  tror efterhånden, at de fleste er klar over, at vi bør handle økologisk, spise mindre kød, begrænse de oversøiske flyrejser, købe genbrug osv. osv. Alle de her miljømæssige tiltag, som vi alle kan være med til at bidrage med i større eller mindre grad. Hos Grøn Forskel kan du finde 52 nye grønne vaner til en mere miljøbevidst hverdag.

Du kan evt. sætte dig et mål om, at du hver uge implementerer en grøn vane i din hverdag. På den måde har du en plan for det kommende år, og omstillingen vil føles mere skånsom og håndterbar.

 

 

Relationel bæredygtighed lægger vægt på menneskelige faktorer, og ser menneskers liv, adfærd og velbefindende som afgørende for at skabe en bæredygtig livsstil. Vi har alle sammen relationer til andre mennesker, som f.eks. vores partner, børn, kollegaer, venner og slægtninge. Disse relationer til andre mennesker kan være mere eller mindre bæredygtige, og det er noget, vi alle kan arbejde på.

Der findes også en relation, som er endnu vigtigere; nemlig den relation vi har til os selv. På samme måde som vores relation til andre kan være mere eller mindre bæredygtigt, kan vores selv-relation også være det. For at have en bæredygtig relation til os selv, skal vi kunne rumme og håndtere vores svære følelser og derudover skal vi kunne opmuntre os selv, når livet bliver svært.

En mindre bæredygtig relation er kendetegnet ved, at vi har det svært og vanskeligt med at håndtere vores eget følelsesliv. Læs med her, hvordan du kan tage personligt ansvar fremfor at håndtere det med en fridag, jordbærkage, en kæreste massage eller medicin. Problemet ved ikke at tage personligt ansvar er, at vi forærer den vigtigste relation væk og underminerer dermed tilliden til, at vi selv kan håndtere vores følelsesliv. Det kan fører til, at vi udvikler stress, angst elle depression.

På nøjagtig samme måde som vi kan ændre vores relation til andre, kan vi gøre det samme hos os selv ved at tage personligt ansvar og ”kræve”, at vores nære relationer gør det samme.

Vi spørger ofte os selv: Er det godt for mig? Er det godt for de andre? Har jeg lyst til det? Tre spørgsmål, der gør os bevidste omkring vores egne og andres behov. Hvor vi tager ansvaret for den måde, vi vælger til og fra på.

 

 

Økonomisk bæredygtighed vægtes ofte mindst i bæredygtighedsbegrebet, hvilket kan hænge sammen med, at bæredygtige løsninger ofte er dyrere end almindelige løsninger – både når det handler om materialer, fødevarer mm.

Rigtigt mange bekymrer sig og ligger vågne om natten, hvis de er stressede omkring deres økonomi. Allerhelst vil vi gerne finde tryghed i, at vi har penge nok til resten af måneden, året, ja helst til resten af livet.

Ofte tænker vi økonomi som materielle goder og som noget vi enten har råd til eller ikke har råd til. Når vi taler om økonomisk bæredygtighed , handler det kort fortalt om at holde styr på økonomien på en måde, så den nu og i fremtiden har samme eller større værdi. Det handler mere om måden du forvalter din økonomi på. Du kan både forvalte dine penge på en god måde, hvad enten du har mange penge eller få penge – og omvendt.

Ingen af os har det godt med røde tal på bankkontoen og derfor sparer vi også gerne en sommerferie og kører rundt i en leasede bil. Vi betaler vores forsikringer, så vi ved uforudsete skader og ulykker på enten hus, bil eller os selv ikke lider økonomisk overlast.

Vi fører budget i et Excel ark og ved præcis, hvad vi skal overfører for ikke at gå i minus inden måneden er omme. Vi forsøger at være bevidste omkring, hvad det er vi bruger vores penge på og har været glade for at lave madplaner og købe brugt. På den måde hænger miljø og økonomi uundgåeligt sammen.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?