Kom tættere på din essens og bliv bevidst om din genizone

Leve i sin essens

Børn er som regel gode til at leve fra deres essens, dårligt før skolealderen.

Din genizone er de færdigheder, hvor du bruger dit fulde potentiale. Når du kender din genizone, forstår du, hvordan du kan leve endnu mere fra hjertet og fra din essens. Rent praktisk er det, når du samler dine talenter, motivation, dine kompetencer og din livserfaring, som giver mening for dig. Når vi arbejder indenfor vores genizone vil vi typisk opleve:

 1. Dyb meningsfuldhed.
 2. En oplevelse af flow, hvor vi glemmer tid og sted.
 3. At vi har vores talenter i spil og føler os autentiske.
 4. Vi oplever en følelse af formål og gøre en forskel for noget der er større end os selv.
 5. En følelse af integritet og modet til at stå ved den vi er.

 

Derfor er det svært at finde din genizone?

Mange af os er vokset op med den forståelse, at vi tror verden helst vil have, at vi skal være noget andet end dem vi i virkeligheden er. I skolen har fokus været at forfine og forbedre alle de områder, hvor vi ikke var dygtige nok. Og skoleskemaet på ungdomsuddannelserne har aldrig indeholdt fag som selvudvikling eller personlig kompetenceudvikling. Mange af os har altså enten glemt vores essens eller aldrig lært at udvikle vores sande talenter.

Som ganske små har de fleste af os lært at tilpasse os i større eller mindre grad. De færreste af os blev mødt fuldt og helt, som de mennesker vi er. Derfor lukkede vi som børn og unge ned for dele af os selv og mistede evnen til at mærke det der er rigtigt.

Vi er trænet i at lægge vores fokus der, hvor vi prøver at være noget andet end det, vi naturligt er i forvejen. Derfor har de færreste af os erfaring med at finde, udforske og balancere de områder, hvor vi er naturligt bedst.  

Vores genizone findes inde bag alle de overbevisninger vi har om os selv. Overbevisninger om hvem vi bør være, og hvem vi tror, andre forventer vi skal være. Genizonen findes der, hvor vi føler os autentiske, ægte og ærlige.

 

De fire kompetencezoner

Den amerikanske psykolog Gay Hendricks har beskrevet fire zoner, som vi bevæger os indenfor:

 1. Inkompetencezonen: Det er områder, som du ikke er god til og ikke kan lide. Ligemeget hvor meget du kæmper og prøver, bliver du aldrig rigtig god. Du er ikke motiveret eller interesseret. Det kan fx være parallelparkere eller økonomistyring. Det bedste er at undgå opgaver indenfor dette område.
 2. Kompetencezonen: Inden for denne zone er dine færdigheder middelgode. Det er ikke rigtig godt og ikke rigtig dårligt. Det kan fx være rengøring eller vinduespudsning. Der er ingen virkelig glæde, men højst mellemtilfredshed. Det er her mange oplever at størstedelen af deres arbejdsliv foregår.  
 3. Excellencezonen: Færdigheder og aktiviteter, hvor du klarer dig rigtigt godt. Det er et kendt og trygt sted at være og udefra ser det succesfuldt og godt ud. Det kan fx være dit moderskab eller musiske færdigheder. Mange bliver hængende i denne zone, selvom de har længslen efter noget andet og mere.
 4. Din genizone: Områder hvor du har hele dig i spil; dine talenter, din passion, dine kompetencer og din livserfaring. Du oplever at kende og kunne anvende dit potentiale på et langt mere tilfredsstillende og meningsfuldt niveau. Det er her, vi for alvor kan gøre en forskel. Det er her, hvor du udfolder din essens. Det kan fx være, hvor du kombinerer job med dine interesser.

Det er fra din genizone du oplever den ægte og meningsfulde glæde – din essens. Derfor er det også denne zone du bør optimere og derved forsøge at skrue ned for de andre zoner og evt. uddelegere det, der ikke nærer dig.

 

Rigtigt mange har svært ved at identificere deres genizone, da det ofte er noget, der er så natuligt, at det ikke føles betydningsfult.

Hvis du har svært ved at finde ud af hvilke færdigheder din genizone indeholder, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvad begejstrer dig?
 • Hvad kan du ikke lade være med?
 • Hvad ville du gøre, selvom du ikke ville få penge for det?
 • Hvad vil du fylde dit liv med?
 • Hvad er det unikke, du kan?
 • Hvad elskede du som barn?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Looking for Something?